FEATUREDFlashback

Istoria din spatele unui proiect de succes: “Rhythm Is a Dancer” SNAP

”Rhythm Is A Dancer” nu a fost conceput pentru a fi single-ul principal al albumului, ci a fost lansată inițial ca o piesă bonus pentru albumul „The Madman’s Return” și nu a apărut pe lansarea inițială de vinil. Rapperul Turbo B, a respins colaborarea cu această piesă motivând că e prea simplă și a acceptat într-un final cu condiția de a adăuga o strofă de rap. Sursa de inspirație vine de la o melodie a trupei americane Newcleus ”Automan” din 1984.

Ne întoarcem în primavara anului 1992 atunci când începea să fie la modă acest gen de muzică dance cu influențe rap. Producătorii germani Benito Benites, John “Virgo”și Garrett III încep să înregistreze prima dată această piesă în anul 1991 sub un Label nemțesc Anzilotti & Münzing. „Rhythm Is a Dancer” nu a fost planificat inițial să fie lansat ca single. Cu toate acestea, reacțiile bune ale clubului au făcut ca producția de discuri germană a lui Snap!, să se răzgândească. Logic a aranjat un test privat la propria discotecă, The Omen, pentru a vedea cât de bine va răspunde publicul la noua melodie. Acolo s-a remarcat pentru prima dată apelul instantaneu al clubului „Rhythm Is a Dancer”. Rapperul Turbo B , care a respins melodia când a auzit-o prima dată, a adăugat o strofă rap piesei. Sursa de inspirație vine de la o piesă a trupei americane Newcleus ”Automan” din 1984
Clipul muzical pentru „Rhythm Is a Dancer” a fost creat de regizorul britanic Howard Greenhalgh și a avut premiera în iulie 1992. A fost filmat la Complexul de vizitatori al Centrului Spațial Kennedy și îi prezintă pe cântăreața Thea Austin și Durron Butler (Turbo B). ) cântând la chitară bas pe rampa de lansare a rachetei, care este plin de fum. Intercalate de-a lungul acestor scene sunt imagini animate cu hărți de aviație intermitente, precum și figuri animate care își echilibrează mișcările de dans. Acesta a fost ultimul videoclip care îl prezenta pe Durron Butler (Turbo B) înainte de a părăsi Snap!. Acesta a fost și ultimul videoclip care a prezentat-o ​​pe Thea Austin înainte de a părăsi grupul. Videoclipul muzical a fost publicat ulterior pe canalul oficial YouTube al lui Snap! în mai 2011. În septembrie 2021, a strâns peste 10,3 milioane de vizualizări.
„Rythm Is a Dancer” a fost al doilea single al lui Snap! pentru a ajunge pe primul loc în Regatul Unit, single-ul a rămas șase săptămâni pe primul loc în 1992, între 2 august și 13 septembrie. Single-ul din 1992 a atins 583.000 de vânzări în Marea Britanie și a fost un succes uriaș în întreaga lume, a ocupat, de asemenea, topul în Germania timp de zece săptămâni. În Statele Unite, a atins vârful pe locul cinci la începutul anului 1993 și a petrecut un total de 39 de săptămâni pe Billboard Hot 100. În Franța, „Rhythm Is a Dancer” a debutat pe locul cinci pe 8 august 1992 înainte de a urca pe primul loc patru săptămâni mai târziu (unde a rămas timp de șase săptămâni). Melodia a devenit astfel primul single dance care a ajuns pe primul loc în clasamentul single-urilor franceze. În plus, single-ul a ajuns pe primul loc în Austria, Belgia, Irlanda, Israel, Italia, Țările de Jos, Spania, Elveția și Zimbabwe, precum și în Eurochart Hot 100 și RPM Dance Chart din Canada. A câștigat un record de aur în Australia, Austria, Franța, Italia, Suedia și SUA și un record de platină în Germania, Țările de Jos și Marea Britanie.
În total piesa are peste 15 versiuni oficiale și face parte din mai multe topuri și clasamente de prestigiu, oricum va rămâne piesa emblemă a anilor 90 fiind astfel catalogată de critici ca un start al eurodance-ului modern.