FEATUREDFlashback

Se împlinesc 30 de ani de la apariția marelui HIT Culture Beat. Cine a fost Mr. Vain?

Cu siguranță Mr. Vain nu a fost prima piesă lansată de Culture Beat, însă, a fost primul hit major al trupei germane.

  Producătorul german Torsten Fenslau, înființează formația Culture Beat în anul 1989 și îi recrutează pe rapper-ul Jay Supreme și pe cântăreața Lana Earl. Primul album Horizon a fost lansat 2 ani mai târziu și conținea piese precum: “Der Erdbeermund”, “No Deeper Meaning” și “I Like You” care nu prea s-au bucurat de aprecierea ascultătorilor radio. În decembrie 1992, songwriterii Steven Levis, Nosie Katzmann alături de rapper-ul grupului Jay Supreme, au fost provocați de producătorul Torsten Fenslau să scrie o piesă care să exprime biografia lui. Așasadar, în decemrie 92 apar primele versuri ale melodiei Mr. Vain iar până în aprilie 1993 melodia era deja finisată cu strofe de rap și refren. Pentru această piesă, Feslau avea nevoie de o voce mai exotică, și uite așa Tania Evans ajunge să facă parte din Culture Beat în urma unui casting.
Pe data de 16 Aprilie 1993 are loc lansarea oficială a melodiei Mr. Vain care a intrat rapid pe primele poziții din topurile europene: Locul 1 în : Germania, Austria, Belgia, Finlanda, Olanda și Marea Britanie.
În același an, apare cel de-al 2-lea album Culture Beat intitulat Serenity ce conțin hiturile: “Mr. Vain”, “Got To Get It”, “Anything”.
Mr Vain (Torsten Fenslau) nu avea să se bucre prea mult de succesul creat, deoarece pe 6 Noiembrie 1993 moare într-un cumplit accident rutier ce avea să aibă loc în sud vestul germaniei. Frank, fratele său preia managierea trupei și duce mai departe proiectul Culture Beat până în zilele de azi.

În 1995 apare cel de-al 3-lea album intitulat Inside Out care a generat hituri precum : “Inside Out”, “Take Me Away”, “Walk the Same Line”și “Crying in the Rain”. În 1997, Jay Supreme părăsește proiectul și se retrage în țara sa natală Statele Unite, un an mai târziu pleacă și Tania Evants iar în locul ei vine Kim Sanders care a mai lucrat în trecut ca vocalistă în formațiile  “Loft” și “Captain Hollywood Project”. Fără să obțină prea mult succes, Culture Beat se destramă în 1999 având să se reînființeze în 2001 alături de membrii noi care activează în trupă până în zilele noastre: Peter Gräber, Jacky Sangster și MC 4T.
Cu siguranță Mr. Vain, o piesă simplă dar plină de viață a reușit de-a lungul timpului să încingă ritmurile de dans în cluburi, discoteci, petreceri private chiar și în zilele de astăzi.